Rudi Devoght schenkt gemeente metaalsculptuur Gemotiveerde Draagkracht

Kunstenaar Rudi Devoght bij het metaalsculptuur

KAPELLEN – Op de groene zone vlak naast de nieuwe appartementen van Essenbloei en voor zaal Lux prijkt de Gemotiveerde Draagkracht. Recyclagekunstenaar Rudi Devoght schenkt zijn metaalsculptuur aan de gemeente en in aanwezigheid van de nieuwe buren, burgemeester en schepenen werd het kunstwerk zopas officieel ingehuldigd.

in het bijzijn van burgemeester en schepenen werd het kunstwerk officieel ingehuldigd.

Rudi Devoght (68) is al heel zijn leven creatief in de weer. Als recyclagekunstenaar geeft hij industrieel schroot en oude ambachtelijk gereedschap een nieuw artistiek leven. Jarenlang werkte hij vanuit zijn atelier in de Holle Weg in Kapellen, maar nu is hij verhuisd naar een van de nieuwe appartementen in Essenbloei op het Marktplein. Gemotiveerde Draagkracht is niet het eerste werk van Rudi Devoght dat een plaats kreeg in het openbare domein. Op de Varkensmarkt in Zandvliet vlak voor restaurant Martinushoeve kan je Ode aan de Polder bewonderen. De metaalsculptuur verwijst naar de samenwerking van de poldergemeenten Berendrecht, Zandvliet, Lillo met de stad Antwerpen.

Gemotiveerde draagkracht

“Gemotiveerde Draagkracht stelt een persoon voor die zijn last draagt en tegelijkertijd zijn draagkracht afweegt. Ik wil hier aandacht vragen voor het belang van een goede balans tussen draagkracht en draaglast zowel op het werk als in het privéleven. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid hooi op je vork te nemen. Vroeger maakte ik beelden van 200 kilogram, nu nog van 200 gram bij manier van spreken. Met ouder worden kan ik het gewicht van toen niet meer dragen. Daar moet ik rekening mee houden en dus doe ik dat. Mijn draagkracht is anders dan toen, maar de creativiteit, de motivatie is niet aangetast”, benadrukt de Kapelse kunstenaar.

Klauwhamers en bijl
Dit beeld is gemaakt van geupcycled metaal en is dan ook ijzersterk. Wie het werk van Rudi Devoght kent, herkent ook in dit sculptuur meteen de typische kenmerken en symboliek die hij in veel van zijn beelden verwerkt. De voeten van het beeld zijn klauwhamers en die zorgen ervoor dat het met zijn twee voeten stevig op de grond staat. Net al bij veel andere beelden van Rudi Devoght heeft ook dit sculptuur een bijl in zijn hoofd, of eigenlijk moet je zeggen dat de bijl het hoofd is.

De knieën zijn oude spoorbouten. Die zijn nodig om door de knieën te buigen om zo de last en de draagkracht te wikken en te wegen. Daarom buigt de figuur door de knieën. De vleugels zijn gemaakt van hooivorken. “Die zijn allemaal ooit gebruikt om het hooi op de Vlaamse velden bij elkaar te harken. Hardwerkende landarbeiders en boeren hanteerden ze bij het harde werk op het land. De energie die zij ooit hebben gebruikt, straalt over in dit werk”, legt Rudi Devoght uit.

Hoeveel hooivorken hij gebruikte om de vleugels van Gemotiveerde Draagkracht te creëren wil hij niet meteen verklappen. “Het juiste aantal zoeken zou een mooie doe-opdracht zijn voor een zomerse fotozoektocht. Maar ik wil wel meegeven dat elk uur van de dag een hooivork heeft.” (erva)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *