PuSH wil mee besturen en mikt op verdubbeling zetels

STABROEK/HOEVENEN/PUTTE – Net als op vele andere plaatsen doet Open Vld ook in Stabroek niet mee met de verkiezingen. De merknaam Open Vld is voor heel wat Stabroekse liberalen te veel besmet. In de schoot van de lokale liberale partij groeide wel PuSH en die nieuwkomer trekt met een onvolledige lijst met 22 namen naar de kiezer op zondag 13 oktober. PuSH verwijst met zijn naam naar de beginletters van Putte, Stabroek en Hoevenen. Chris Van Haute, die nu zetelt in de gemeenteraad voor Open Vld, trekt de lijst.

Zij werd vorige legislatuur gecoöpteerd door N-VA als schepen voor sociale zaken en OCMW-voorzitter. Omdat ze zes jaar geleden op de N-VA-lijst slechts de 16de plaats kreeg toegewezen, stapte ze op bij N-VA en verscheen ze op de lijst van Open Vld op de vijfde plaats als onafhankelijke waar ze 185 voorkeurstemmen binnenbracht.

PuSH stelde zijn lijst en programma voor in bistro Le Cuisine J en dat is geen toeval, want zaakvoerder Elke Van den Plas staat op de 5de plaats op de PuSH-lijst. PuSH is ambitieus, wil mee besturen en mikt op 4 zetels. Open Vld heef nu in de gemeenteraad 2 zitje, maar lijsttrekker Van Haute mikt op dubbel zoveel zetels na 13 oktober.

Geen democratie
Chris Van Haute was tijdens de voorstelling van PuSH niet mals voor de huidige bestuursploeg (N-VA en CD&V) en vooral burgemeester Rik Frans moest het ontgelden. “Velen weten niet dat democratie in de gemeente ver te zoeken is. Dat komt omdat de burgemeester de belangrijkste mandaten in zijn portefeuille heeft en daarbovenop nog eens voorzitter is van Igean. Dat zorgt niet voor transparantie en democratie. Openbaarheid van bestuur is er niet meer”, hekelt Chris Van Haute.

PuSH wil hierin verandering brengen. “Onder het moto ‘Verstand op de plank, ego aan de kant’ willen we dat de bevoegdheden aan de juiste mensen worden gegeven. De gemeenteraad als degelijk beslissingsorgaan moet terugkomen”, benadrukt de lijsttrekker van PuSH. Voor PuSH is openbaarheid van bestuur een absolute topprioriteit voor de volgende bestuursperiode

Nx ondergronds
De nieuwkomer maakt onder meer van mobiliteit een speerpunt. “Het is belangrijk dat elke beslissing een breed draagvlak heeft. Dat geldt bijvoorbeeld voor het knippen van straten, fietsstraten, opgelegde maximumsnelheid. De Nx (de nog aan te leggen nieuwe we tussen de N11 en de A12) kan enkel ondergronds, maar het is voor ons niet duidelijk dat de Nx het fileprobleem oplost. Een op- en afrittencomplex aan de Dijkstraat zal Stabroek wel ontlasten van veel verkeer”, legt Chris Van Haute uit.

PuSH hekelt ook dat projectontwikkelaars, die nu doen waar ze zin in hebben. “Er moet daarom een bouwcode komen, zodat die projectontwikkelaars een afgebakend kader hebben, maar dan is er wel een visie nodig.”

Cultuur vergeten
Volgens PuSH  is cultuur in Stabroek nu een vergeten sector en daarom moeten de gemeentelijke lokalen beter worden onderhouden en moeten er goede afspraken komen in verband met de verhuur van die lokalen. “Het kan niet dat lokalen worden verhuurd aan verenigingen van buiten de gemeente, terwijl de onze zo in de problemen komen.”
Maar koken kost geld en dat is volgens PuSH een probleem omdat de gemeente er financieel erg slecht voor staat en dat heeft dan volgens de partij weer te maken met de grootschalige projecten als Schoem en de uitbreiding van de gemeentelijke basisschool De Rekke.

Besturen
PuSH wil mee aan de knoppen zitten en dus wil de partij met alle andere partijen praten, zolang het deontologisch verantwoord is. Opvallende kandidaat is Raf Engels. De gewezen schepen van financiën krijgt op de lijst de 14de plaats. “Als de kiezer het wil, neem ik mijn verantwoordelijkheid en ga zetelen”, zegt de ervaren politicus. Het feit dat PuSH uitpakt met maar 22 kandidaten vindt niemand van de aanwezigen een probleem. “Kwaliteit primeert boven kwantiteit” is het te verwachten antwoord. 10 kandidaten wonen in Stabroek, 9 in Hoevenen en 3 in Putte.

Pierre Bels
Wie de kandidatenlijst grondig bekijkt, valt het op dat de naam van een notoir en ervaren liberaal ontbreekt en dat is die van Pierre Bels. ’t Polderke vroeg hem tekst en uitleg.
Pierre Bels: “43 jaar geleden maakte ik mijn entree in de plaatselijke politiek. Later werd ik 18 schepen voor Open Vld. Iedereen weet dat de merknaam Open Vld niet meer aanslaat en dat heeft heel wat redenen. Denk maar aan de malaise op Vlaams en federaal niveau. Toen bij ons het idee van PuSH ontstond geloofde ik er nog in. Maar toen het programma steeds meer vorm kreeg, stelde ik jammer genoeg vast dat er te weinig liberale ideeën instonden. Ik ben al mijn hele leven overtuigd liberaal en ga dat ook blijven. Daarom sta ik niet op de lijst. Komt daar nog bij dat ik eigenlijk met pensioen ben.”

Info en kandidaten: www.push2940.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *