PIT ziekenwagen in Zorgpunt Grens Essen

Dokter Joost Baert (algemeen directeur AZ Klina), Dirk Konings (waarnemend burgemeester), Sonja Hoogewys (clustermanager acute diensten AZ Klina) , Sarah Houf (verpleegkundige), Marian Van den Bergh (ambulancier-hulpverlener), Brigitte Van Aert (schepen van Gezondheid) en Gerry Van den Langenbergh (coördinator Ambulancedienst) bij de PIT-ziekenwagen.

ESSEN Sinds 2 september beschikt Zorgpunt Grens in Essen over een PIT, een paramedisch interventieteam. Dat is een ziekenwagen met meer apparatuur en gekwalificeerd medisch personeel aan boord dan een gewone ambulance. Hierdoor zullen mensen in de grensregio – indien nodig – sneller gespecialiseerde hulp krijgen.
De opschaling van ziekenwagen naar PIT is een nieuwe verwezenlijking van AZ Klina en het gemeentebestuur van Essen voor nog betere medische zorg in de regio.

Een PIT houdt zowat het midden tussen een klassieke ziekenwagen en een MUG. Een ziekenwagen wordt bestaft door ambulanciers, die beperkte medische handelingen mogen stellen. Een MUG voertuig heeft een spoedarts aan boord. Een PIT beschikt over een gespecialiseerde verpleegkundige met minstens 2 jaar ervaring op een spoeddienst.

In Essen wordt de bestaande ambulancedienst opgeschaald naar een Paramedisch Interventieteam. Er is dus gespecialiseerde medische hulp met vertrekpunt in Zorgpunt Grens aanwezig. Dat scheelt heel wat kostbare tijd.

De aanrijtijd van een MUG uit Brasschaat naar Essen is minstens 25 minuten, soms loopt dat zelfs op tot 45 minuten”, verduidelijkt dr. Joost Baert, CEO van AZ Klina. “Erg belangrijke tijd om al eerste medische zorg te kunnen toedienen indien nodig. Dat zal met de PIT vanuit standplaats Essen sneller kunnen.

Daarenboven kunnen we ook efficiënter de zorgmaat bepalen. Neem nu een schouderluxatie op een voetbalveld. Daarvoor is ter plaatse specifieke pijnstilling en stabilisatie nodig. Zaken die een ambulancier niet kan doen. Waar hiervoor vroeger standaard meteen een MUG moest worden opgeroepen, komt nu het Paramedisch Interventieteam ter plaatse. Zo kunnen we de MUG dan weer efficiënter inzetten voor echt levensbedreigende interventies.”

Marian Van den Bergh (ambulancier-hulpverlener) en Sarah Houf (verpleegkundige)

Medisch is de PIT een mooie opsteker voor de Essenaren, maar de realisatie was niet evident. Een PIT standplaats is in regel altijd verbonden aan een gespecialiseerde spoeddienst. AZ Klina en het gemeentebestuur van Essen hebben dit samen, met de steun van gouverneur Cathy Berx en de FOD Volksgezondheid kunnen realiseren.
De gemeente – pal op de grens – is qua ziekenhuis voornamelijk met AZ Klina verbonden, ook al ligt dat 20 kilometer verderop. Het Nederlandse Bravis ziekenhuis ligt een stuk dichterbij, maar de grens zorgt voor obstakels.

Ik ben heel blij met de schitterende samenwerking met Klina. Gisteren moesten mensen voor bijvoorbeeld pijnbestrijding soms wel een half uur wachten op de MUG. Dat is nu voorbij. Stap per stap maken we van het Zorgpunt een voorbeeld voor heel Vlaanderen. De PIT zal trouwens een stap vooruit zijn naar samenwerking met Nederland. Een Nederlandse ambulancier heeft immers meer medische bevoegdheden dan een Belgische. Met een PIT ligt dit al veel dichter bijeen, zodat we effectief terug de stap kunnen zetten naar samenwerking over de grens heen.”, aldus Dirk Konings, waarnemend burgemeester gemeente Essen.

Het Paramedisch Interventieteam Essen is de eerste PIT in de provincie Antwerpen los van een spoed-locatie, maar qua werking volledig ingebed in de spoeddienst van AZ Klina. PIT Essen zal dynamisch rijden: het team bestrijkt Essen en de nabije omgeving. Mensen in de grensregio die een ambulance nodig hebben, zullen geholpen worden door de omliggende ambulancediensten.

Met deze nieuwe realisatie bouwt AZ Klina in samenwerking met de gemeente Essen goede zorg verder in de regio uit. Er zijn trouwens nog steeds ambulanciers en gespecialiseerde verpleegkundigen welkom. Solliciteren kan via de website van
AZ Klina: www.azklina.be.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *