Nieuw gemeentehuis voor Kalmthout met behoud van historisch karakter

KALMTHOUT – Het gemeentebestuur zette het licht op groen voor de heraanleg van de volledige omgeving op het Kerkeneind. Bedoeling is om vanaf het najaar te starten met de sloop van de oude brandweerkazerne. Vanaf 2023 volgen dan de kantoren van het huidige gemeentehuis, op het historische gedeelte met de leeuwen en trappen na. Dat wordt met respect voor de erfgoedwaarde gerenoveerd. Op zaterdag 19 februari kunnen inwoners en buren alle plannen inkijken op een infomarkt.


“De volledige omgeving van het gemeentehuis op het Kerkeneind wordt opgewaardeerd”, licht burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) toe. “Het huidige gemeentehuis, op het oude historische gedeelte met de leeuwen en trappen aan de voorgevel na, wordt afgebroken en maakt plaats voor een gloednieuw gebouw met een hedendaagse kantoorinrichting. Daarnaast wordt de huidige parking hervormd tot een groen plein. De nieuwe parking komt achteraan het gebouw te liggen.”

“Met het nieuwe gemeentehuis wordt alle dienstverlening van gemeente en OCMW Kalmthout gecentraliseerd”, gaat Lukas Jacobs verder. “Momenteel zijn de verschillende diensten van gemeente en OCMW Kalmthout nog verspreid over de hele gemeente, ook al vormen ze al jaren één organisatie. In het nieuwe gemeentehuis krijgen alle diensten een plaats onder hetzelfde dak. Zo kunnen burgers voortaan terecht op één locatie. Een goede zaak voor een meer efficiënte dienstverlening die we de komende jaren nog meer digitaal willen aanbieden. Het levert ook een kostenbesparende werking op.”


Een ontwerp op maat van Kalmthout én de omgeving


Nadat het voorontwerp goedgekeurd werd in 2021, gingen de ontwerpers aan de slag met de feedback. Het resultaat is een gebouw dat goed in de omgeving geïntegreerd wordt. Niet te hoog, maar wél voorzien van alle faciliteiten die van een modern gebouw verwacht worden. Zo worden onder meer gespreksruimtes, flexibele werkplekken en polyvalente ruimtes ingericht.
“Langs de buitenkant aan Kerkeneind komt een gaanderij”, licht Jan Oerlemans, schepen voor openbare werken (CD&V), toe. “Opvallend zijn de grote ramen met rood getint buitenschrijnwerk over het hele gebouw, ook aan de zijde van het Rozeneind. Het ontwerp van het gebouw zorgt voor een mooie overgang met het historische gedeelte. De vertrouwde raadzaal, leeuwen en trappen blijven dus bewaard, maar worden wel gerenoveerd met respect voor de erfgoedwaarde. Ook het kerkgebouw wordt mee geïntegreerd in de omgeving.”

Wie binnenkomt in het gemeentehuis, komt onmiddellijk in een grote, lichte ruimte terecht. Onthaalmedewerkers verwijzen hen van daaruit door naar de verschillende loketten waar medewerkers van de verschillende diensten hen op afspraak ontvangen. Ook het dienstencentrum mét cafetaria krijgt een plaats in het gemeentehuis. Daar zijn alle inwoners, medewerkers en bezoekers welkom.
Op en rond het plein is er plaats voor een belevingsomgeving. De grote bestaande bomen zoals de plataan, els en de eiken worden behouden en geïntegreerd in het ontwerp. Samen met bijkomende beplantingen en het terras aan het dienstencentrum, krijgt het geheel een groen karakter. Een plaats waar het aangenaam is om te vertoeven.

Investeren in moderne technieken én in de toekomst
“Voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis voorzien we een budget van 6,4 miljoen euro”, geeft burgemeester Jacobs nog mee. “Dat bedrag is conform de huidige marktprijzen en omvat onder meer omgevingswerken, vloeroppervlakte en bouwkost. We investeren fors in duurzame materialen, technieken en maatregelen zoals geothermie, een warmtepomp, een groendak en zonnepanelen. In huidige tijden is dat geen overbodige luxe én een solide investering in de toekomst. Zowel voor huidige generaties als de toekomstige is dat een goede zaak.”

Tijdsverloop en tijdelijke dienstverlening
Eind 2022 wordt de oude brandweerkazerne afgebroken. In 2023 volgt dan de sloop van het huidige gemeentehuis (historisch gedeelte blijft bewaard). Nadien starten de bouwwerken en in 2025 zou de nieuwe omgeving klaar moeten zijn.
Tijdens de werken vinden de gemeentelijke diensten tijdelijk onderdak in kantoren in de Driehoekstraat en in de lokalen van de Zonnedauw. Zo blijft de dienstverlening gegarandeerd én centraal in de gemeente.

Infomarkt op zaterdag 19 februari
Zaterdag 19 februari tussen 14 en 17 uur zijn buurtbewoners en inwoners welkom op de infomarkt over het nieuwe gebouw en de omgeving. Op dat moment zullen buren en inwoners actief gevraagd worden naar hun mening. Die feedback zal nog meegenomen worden in het finale ontwerp van het gebouw. Zo krijgen Kalmthoutenaren de kans om mee te bouwen aan hun gemeente én de toekomst voor de komende generaties.
Om die infomarkt op een veilige manier te laten verlopen, vraagt de gemeente om je op voorhand aan te melden voor een bepaald tijdsblok. Dat kan op www.kalmthout.be/nieuwgemeentehuis.

Joppe De Hert

foto’s: Scanbie / gemeente Kalmthout

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *