Op donderdag 8 december bracht minister Bart Tommelein (Energie, Financiën en Begroting) een bezoek aan Vleemo, de maatschappij waarin Berendrechtenaar windmolenbouwer Ben Simons een hoofdrol speelt. Hij vloog per helikopter over polder en haven, en bezocht de hoeve Simons in de Opstalpolder voor een powerpointdemo over het behoud van deze historische polder..
Fluistermolen
Op de Rechteroever bouwt Vleemo 19 turbines van de 3 megawatt klasse mits een investering van 110 miljoen. De windmolen die Tommelein gister bezocht heeft een tiphoogte van bijna 200 m en een rotordiameter van liefst 115m.
Hier treedt geen hinder op voor bewoners vermits er alleen maar havenbedrijven gevestigd zijn. Overigens hebben de “wieken” van de huidige windturbines tegenwoordig een soort van veren (afgekeken van vogels) die storend geluid tegengaan. Ze worden “fluistermolen” genoemd. Aldus de uitleg van projectleider ir Christiaan Block en van directeur David Daggelinckx.
Tot honderd windmolens
Voor Vleemo eindigt het verhaal echter niet met dit project. De onderneming is ook betrokken bij Wind aan de Stroom, het energieproject van de Antwerpse haven dat op de Linkeroever 16 windmolens uitbaat en zopas gestart is met de bouw van vijf windturbines. Dit betekent dat tegen het voorjaar van 2018, 52 turbines in de Antwerpse haven zullen draaien die uitgebaat worden door Vleemo en Wind Aan de Stroom. Die zijn goed voor de productie van hernieuwbare stroom voor ongeveer 106.000 gezinnen.
Aansluitend zal een aantal windturbines worden gerealiseerd, waarvoor de vergunningen reeds verkregen zijn. In functie van de optimale invulling van het windenergiepotentieel in de haven is momenteel een strategische milieueffectenrapportering lopende. Dit biedt de mogelijkheid om tussen de 60 en de 100 windmolens te bouwen in de Antwerpse haven.
Bij het bezoek van de minister vingen we nog enkele opmerkelijke uitspraken op. Zo zei Tommelein: “Willen we komen tot een vervanging van de kernenergie in Vlaanderen dan mag best niets de ontwikkeling van windenergie nog in de weg staan”. En: ” Zoals in Nederland moeten we komen tot de oprichting van windmolens in bepaalde natuurgebieden en op landbouwgronden, met een billijke vergoeding aan boeren.”
Staf De Lie