Het Kapelletje “Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee” waakt over Lillo

Leden van de Polderse Heemkring en het Poldermuseum namen het initiatief voor de restauratie

LILLO – Wie Lillo binnenrijdt, wordt al sinds mensenheugenis verwelkomd door een beeldje van Maria op de bewonersparking van het dorp. Dit Mariabeeld, dat toebehoort aan het kapelletje “Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee,” heeft een bijzondere band met het dorp en de bewoners. Op 14 september 2024 werd het beeld na een korte periode van restauratie in het atelier van Monique De Caluwé en Inne Sempels, opnieuw op zijn vertrouwde plek geplaatst. De restauratie is een initiatief van de Polderse heemkring en het Poldermuseum, die zich inzetten om dit stukje cultureel erfgoed te behouden.

Het Mariabeeldje krijgt terug een plaats in het kapelleke

De “Sterre der Zee”: Beschermheilige van Zeevaarders en Lillo
De keuze voor de Stella Maris of  “Sterre der Zee” als beschermvrouwe van dit kapelletje was geen toeval. In deze verschijningsvorm wordt Maria vereerd als de patrones van de zeevaarders, een betekenisvolle titel voor een dorp als Lillo, dat nauw verbonden is met het water. “Ze wordt in veel kustplaatsen vereerd vanwege haar symbolische bescherming op zee. Bovendien is Maria in deze vorm ook de patrones van Nederland”, zegt heemkundige Philippe Beaujean.  “Dit is bijzonder relevant, aangezien Lillo lange tijd een Nederlandse enclave was, midden in de Antwerpse Polder”.

Wanneer precies het kapelletje met het Mariabeeld op deze specifieke plek in Lillo verscheen, is niet helemaal duidelijk. Oud Lillonaar Jos Van Aerde liet weten dat het beeld er al stond toen Lillo en de omliggende Antwerpse Polders getroffen werden door de overstroming van 1953. De kapel wordt zelfs gespot op een foto uit 1953, toen koning Boudewijn het fort van Lillo bezocht.

Koning Boudewijn bezoekt Lillo-Fort na de ramp van 1953. Achteraan op de foto de kapel aan een boom

Restauraties
De geschiedenis van het kapelletje is er een van voortdurende zorg en toewijding door de gemeenschap van Lillo. In april 1963 werd in het Polderarchief een vermelding gevonden dat het kapelletje in slechte staat verkeerde. De bewoners van Lillo konden dit niet langer aanzien en stuurden een verzoek naar het stadsbestuur om de kapel te restaureren. Door de jaren heen heeft het Mariabeeld verschillende malen ingrijpende restauraties ondergaan. In 2016 verdwenen het beeld en zelfs de boom waaraan de kapel ooit verankerd was. Het was uiteindelijk Rudi Sempels, schepen van Lillo, die het beeld terugvond in een stadswerkplaats. Het werd hersteld en daarna weer op zijn vertrouwde plek geplaatst.

De meest recente restauratie vond plaats toen tijdens de processie van de ‘Gansrijders van Lillo’ bleek dat het beeld dringend toe was aan herstel. Rudi Sempels, champetter van de Ware Gans Lillo en voorzitter van het Poldermuseum, en Philippe Beaujean van de Koninklijke Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder, merkten dat het Mariabeeld op instorten stond. Het beeld werd in bewaring genomen in het Poldermuseum en vervolgens toevertrouwd aan de capabele handen van Monique De Caluwé en Inne Sempels. Dankzij hun zorgvuldige restauratie schittert het beeld vandaag weer als vanouds.

Inne Sempels en Monique De Caluwé zorgden voor de restauratie van het kapelletje “Sterre der Zee”

De terugkeer van het Mariabeeld naar het kapelletje “Sterre der Zee” is meer dan een eenvoudige restauratie. Het symboliseert de verbondenheid van de gemeenschap met haar geschiedenis en haar voortdurende toewijding aan Maria, als beschermvrouwe van het dorp en haar bewoners. Door de eeuwen heen heeft dit kleine kapelletje stormen en tegenslagen doorstaan, en steeds opnieuw vond het zijn weg terug naar het hart van Lillo.
De bewoners hopen dat Maria nog vele jaren mag blijven waken over hen en hen mag beschermen, zoals ze dat al generaties lang doet.

Initiatief van de Polderse Heemkring en het Poldermuseum
“Het idee om het kapelletje grondig te restaureren kwam van de Polderse Heemkring en het Poldermuseum,” zegt Rudi Sempels, voorzitter van het Poldermuseum. Hij benadrukt dat de noodzaak voor restauratie duidelijk was. “Het houten kapelletje, oorspronkelijk gemaakt van triplex, was aan vervanging toe. We hebben het nu gemaakt van degelijk hout en meerdere lagen coating aangebracht, zodat het bestand is tegen alle weersomstandigheden.” Hoewel het nieuwe houtwerk een flinke upgrade is, is het authentieke ijzeren dakje behouden en teruggeplaatst. Het Mariabeeldje zelf heeft eveneens een grote transformatie ondergaan, dankzij de inspanningen van Rudi’s vrouw Monique en dochter Inne. “Ze hebben het beeldje eigenhandig gerestaureerd en opnieuw geschilderd,” vertelt Rudi trots. Deze persoonlijke inbreng zorgt ervoor dat het beeldje nog meer betekenis heeft voor de lokale gemeenschap en de familie Sempels.

VOOR EN NA DE RESTAURATIE

De Lillose burgemeester Kris Dockx was ook aanwezig om de herplaatsing te vieren. In zijn toespraak sprak hij lovend over het werk dat verricht is om het kapelletje in ere te herstellen. “Het is fijn om te zien dat het kapelletje de plaats krijgt waar het al zo lang hangt,” zei de burgemeester. “Dit kapelletje is een deel van het monument dat Lillo in haar geheel is. Het toont traditie en verbondenheid.”

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *