Heemkring Molengalm:  een kwart eeuw toewijding aan Erfgoed en gemeenschap

bestuur Heemkring Molengalm aan het Fort te Stabroek

STABROEK/HOEVENEN/PUTTE – Heemkring Molengalm viert dit jaar haar 25-jarig jubileum, een mijlpaal die getuigt van de toewijding aan het behoud van het lokale erfgoed in Stabroek en omgeving. Sinds de oprichting in 1999 heeft de Heemkring zich ontwikkeld tot een onmisbare schakel in het culturele en historische landschap van de regio. Het zilveren jubileum werd in het Fort van Stabroek gevierd op zondag 30 juni met de leden van de kring en bevriende heemkringen.

Geschiedenis
Swa Elseviers vond het een grote eer om als voorzitter het 25-jarig bestaan mee in de kijker te zetten. Heemkring Molengalm werd opgericht door een groep enthousiaste vrijwilligers met een gemeenschappelijke passie voor de rijke geschiedenis van Stabroek en zijn omgeving.  “25 jaar geleden werd de start gegeven van onze Heemkring. Na de eerste opendeurdag van het Fort, ergens in september 1998 werd na afloop door Pierre Bels, toenmalig schepen van cultuur en Leo Bruyns, voorzitter van de Cultuurraad een Ward Mous voorgesteld om een heemkring op te richten. Zelf was ik ook aanwezig als fortengids van de Simon Stevinstichting”, zegt Swa. 

voorzitter Swa Elseviers

Op 17 november 1998 ging er een informatieve avond door, in het lokaal boven de bibliotheek van de Smoutakker, omtrent de oprichting  van een heemkring.  De aanwezigen waren van oordeel dat er voldoende belangstelling was om autonoom te werken. “Er werd gestart met een officieel stichtingsdocument dat ondertekend werd door Pierre Bels, Raf Bouckaert, Gust en Leon Huybrechts, Luc Lefevre, Herman Janssens, Stanny Jongenelen, Alfons Marcus, Ward Mous, Nic Ottevaere, Willy Struys, Alfons Van Bouwel en Leo Van Mol. Op een algemene vergadering op 15 december 1998 werd besloten om vanaf 1 januari 1999 de heemkring van start te laten gaan.  De tweede vergadering vond plaats in de cafetaria van het Ravenhof.  Er werd voorgesteld om een ‘introductie-blad’ op te stellen met daarin de doelstellingen van de heemkring en enkele losse artikels.  Streefdoel was om vier uitgaven per jaar op formaat A4 met foto’s uit te geven.  Het lidgeld voor 1999 werd bepaald op 300 Belgische frank voor gewone leden, 500 voor steunende leden en 1000 fr. voor beschermende leden.

Ward Mous werd de eerste voorzitter van Heemkring Molengalm, na het overlijden van zijn echtgenote Mit, geeft hij zijn ontslag. Tom Cleiren neemt vanaf januari 2009 het voorzitterschap op. In 2012 legt Tom zijn functie als voorzitter neer. Swa Elseviers wordt de nieuwe voorzitter. In het begin had de heemkring geen vaste stek en werden de vergaderingen gehouden in een lokaal volgens beschikbaarheid in de gemeente.  De Heemkring kreeg een plaats in het Ravenhof.  Door werkzaamheden aan het kasteel verhuisde de kring naar de kelderverdieping, het souterrain,  van het gemeentehuis. Dit gebeurde mede dankzij de schepen van patrimonium Sarah Demartelaere.

Burgemeester Rik Frans is trots om van bij de opstart van de Heemkring lid te zijn. “Ik heb alle jaargangen en nummers. Startend vanaf de eerste nummer , uitgegeven in maart 1999.  Hij dankte de Heemkring voor de verrijking en kennis die zij steeds bieden.  Tom Callens, eigenaar van het Fort had lovende woorden voor de Heemkring en dankte hen voor de steeds goede  en vlotte samenwerking.

Bewaarders van lokaal erfgoed
“Heemkundige kringen spelen een cruciale rol in het bewaren en doorgeven van de geschiedenis.  Zij zijn de bewaarders van lokaal erfgoed, de vertellers van de verhalen die anders misschien verloren zouden gaan”, zegt Liesbeth Bardyn, schepen van cultuur. Een Heemkring op zich is niets zonder haar vrijwilligers. “Ze verdienen het stuk voor stuk om eens in de kijker gezet te worden. Zo hebben we Swa Elsviers, de voorzitter van het huidig bestuur, een man die over elke uithoek van Hoevenen en Stabroek wel iets kan vertellen. Louis Metzger, de schatbewaarder met een ongezouten mening, hart op de tong maar dat siert hem. Linda Cleiren is verslaggeefster en enige dame die haar mannetje goed kan staan. Michelle Bonnet, een jonge dame die de Heemkring samen met haar papa Freddy, richting de 21ste eeuw lanceerde met een website. De raadsleden Willy Struys, een wandelende encyclopedie van Hoevenen. Eric Jongenelen, de vrijwilliger onder de vrijwilligers. Maar ook Swa Lenaerts, Ward Plompen, Nic Ottevaere en Jos Van Osta, dragen de Heemkring op handen.  Zonder al hun toewijding en passie zou veel van ons waardevolle erfgoed verloren gaan”, aldus Liesbeth.

25 Jaar Activiteiten
Vanaf het begin streefde de heemkring ernaar om de geschiedenis levendig te houden door middel van onderzoek, documentatie en het organiseren van diverse activiteiten en evenementen. De heemkring heeft meerdere boeken en tijdschriften uitgebracht, waarin verschillende aspecten van de lokale geschiedenis worden belicht, zoals oude gebouwen, prominente families en historische gebeurtenissen. Regelmatig organiseert de heemkring tentoonstellingen waarin zij thema’s uit de lokale geschiedenis voor het voetlicht brengt. Heemkring Molengalm zet zich ook in voor de jeugd met schoolprojecten, rondleidingen waarmee ze de lokale geschiedenis op een toegankelijke en boeiende manier presenteren.

Hoewel Heemkring Molengalm terugkijkt op een rijke geschiedenis, richt zij haar blik ook op de toekomst. De heemkring blijft zich inzetten voor het documenteren en delen van de geschiedenis. Met het oog op nieuwe generaties, blijft de heemkring werken aan het betrekken van jongeren en het stimuleren van hun interesse in lokale geschiedenis. Dit zorgt ervoor dat de passie voor erfgoed levend blijft en doorgaat naar de volgende 25 jaar en verder.

De zilveren verjaardag werd afgesloten met een lekker barbecue.

de feestelijkheden werden afgesloten met een lekkere barbecue

Themanummer
Tijdens de viering van 25 jaar Heemkring Molengalm maakte voorzitter Swa van de gelegenheid gebruik om een exemplaar van het themanummer 2024 “Het levensverhaal van Suzanna Rombouts, Suzan van de Klok zoals wij ze gekend hebben, te overhandigen aan Suzanna en Marie-Jeanne Rombouts.  Swa dankte Suzanna en haar zoon Lode (die spijtig genoeg niet aanwezig kon zijn) voor de hulp en medewerking die leidde tot het tot stand komen van het themanummer.  Het boek gaat grotendeels over het levensverhaal van Suzan van de Klok, van ergens de jaren 1800 tot 1940, over gebeurtenissen die zij zelf neerschreef. Daarnaast is het themanummer voorzien van foto’s, flesetiketten, …
Je kan een exemplaar bekomen via de Heemkring Molengalm – mail: swa_palm99@hotmail.com

vlnr. Suzanna Rombouts, Swa Elseviers en Marie-Jeanne Rombouts met het boek “Het levensverhaal van Suzanne Rombouts, Suzan van de Klok”


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *