Gemeente zet nieuwe apparatuur in tegen rattenoverlast

KAPELLEN – Een schuilplaats en wat eten, meer hebben ratten niet nodig. Ook de aanhoudende regen lokt ratten naar de oppervlakte. De gemeente kocht speciale apparatuur aan, om de ratten beter te kunnen bestrijden.

De gemeente krijgt geregeld meldingen van inwoners over zwarte en bruine ratten. Ook muskusratten komen af en toe voor in Kapellen. Naast de materiële schade die ratten kunnen toebrengen, kunnen ze ook drager zijn van ziektes, die kunnen worden overgedragen naar vee, huisdieren en mensen. Vooral de bruine rat is een grote verspreider van ziekten, omdat ze opdaagt in landbouw- en industrieterreinen en in gebouwen en daardoor de leefomgeving betreedt van vee, huisdieren en mens.

Speciale apparatuur
Iedereen is wettelijk verplicht om ratten te bestrijden op zijn eigendom. De gemeente houdt zich bezig met de bestrijding van muskus- en bruine ratten op openbaar domein zoals onder meer op het Dorpsplein en in gemeentepark Beaulieu. Ondanks de acties blijven de ratten opduiken. De gemeente kocht daarom nieuwe, gespecialiseerde apparatuur aan om de ratten te bestrijden. Die apparatuur wordt eind juni geleverd. Gemeentemedewerkers volgen ondertussen een opleiding om die apparatuur doeltreffend te gebruiken in de strijd tegen de ratten.

Achtergelaten etensresten maken dat ratten zich snel en verder verspreiden. Denk hierbij onder meer aan het voederen van de eendjes en duiven in het park. Om die reden worden er binnenkort borden in het park geplaatst om dit onder de aandacht te brengen van de bezoekers.

Kapellenaren die in hun tuin last hebben van ratten, kunnen bij de gemeente gratis klemmen ontlenen om ratten te vangen. De waarborg bedraagt vier euro. Lukt de bestrijding op privéterrein niet zo goed, dn kan je dat melden bij de gemeentelijke balie Ruimte & Wonen. Een medewerker van de technische dienst komt dan bij je langs met raad en nuttige tips.

Bron zoeken
Het is niet zo eenvoudig om van ratten af te geraken en het vraagt vaak langdurige inspanningen. Met vangkooien, klemmen, rattenbuizen en vergif kan je ratten vangen of doden, maar als de bron niet wordt aangepakt, blijft het bij symptoombestrijding. Daarom is het belangrijk om steeds op zoek te gaan naar de oorzaak. Dat kan bijvoorbeeld een kippenhok zijn, waar overmatig eten ligt, of een composthoop waar etensresten op worden gegooid. (erva)

foto: gemeente Kapellen

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *