Opvang vluchtelingen uit Oekraïne in Diesterweg en Zon en Hei

Diesterweg en Zon en Hei worden voorbereid voor de op opvang vluchtelingen uit Oekraïne

KALMTHOUT – Door de oorlog in Oekraïne sloegen miljoenen mensen op de vlucht. België vangt een deel van die vluchtelingen op. In eerste instantie organiseren steden en gemeentes collectieve opvang voor die oorlogsvluchtelingen. “In Kalmthout bereidt het lokaal bestuur de inrichting van een deel van het Domein Diesterweg en een schoolgebouw van Zon en Hei in de Max Temmermanlaan in Heide voor om in opvang te kunnen voorzien.”, zegt burgemeester Lukas Jacobs.

Collectieve opvang organiseren
“Kalmthout wil haar steentje bijdragen in deze collectieve opvang. Op dit moment vangen we al een gezin op in de oude pastorij in Nieuwmoer. Daar is er nog plaats voor een extra gezin”, zegt Lukas Jacobs. “Daarnaast maken we een deel van het Domein Diesterweg klaar om 25 mensen op te vangen. Ook een deel van het schoolgebouw Zon en Hei maken we klaar voor evenveel personen. Daarvoor kregen we de toestemming van de stad Antwerpen. We hopen tegen volgend weekend Domein Diesterweg klaar te hebben, Zon en Hei de week daarna. In totaal creëren we zo voor ongeveer 60 mensen collectieve opvang. We voeren nog gesprekken rond het voormalig asielcentrum aan de Putsesteenweg en met sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning om nog meer aanbod te creëren.”

Vrijwilligers gezocht
“We kregen de voorbije weken ook heel wat aanbod van mensen die zelf plaats willen aanbieden aan vluchtelingen uit Oekraïne”, geeft Greet Buysen, adjunct-algemeendirecteur, nog mee. “Die plaatsen houden we achter de hand bij een grotere vraag. In eerste instantie vraagt de overheid ons al lokaal bestuur namelijk om collectieve opvang te regelen. Daarmee zijn we nu dus volop bezig.” “Zodra we meer mensen opvangen, zullen we helpende handen nodig hebben. Als je wil helpen met de opvangplaatsen voorbereiden of achteraf met de begeleiding van de vluchtelingen, dan kan je dat laten weten via help.oekraine@kalmthout.be”, besluit Greet.

Gevluchte Oekraïners kunnen in België een beroep doen op het statuut ‘tijdelijk ontheemde’. Na een aanvraag in Brussel bekijkt Fedasil waar die mensen kunnen opgevangen worden. Daarvoor gaan ze op zoek naar een ‘match’ tussen de vraag en het aanbod. Bij aankomst in Kalmthout worden ze ingeschreven in het vreemdelingenregister met een verblijfsrecht van 1 jaar. Dat is verlengbaar. De Vlaamse Overheid compenseert de lokale besturen die extra taken opnemen in het kader van de noodopvang voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Info www.kalmthout.be/helpoekraine

foto:gemeente Kalmthout

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder