Fons Peeters (84) stopt deze week als marktkramer

Fons stopt na 50 jaar met zijn marktkraam. “Vanaf mijn 14 jaar hielp ik in de zaak en trok mee naar de markten. Nu ga ik als klant de markt op”

EKEREN/BRASSCHAAT/KAPELLEN – “Als marktkramer ben ik geboren… Mijn hart zal voor altijd behoren aan de mensen, mijn markt en mijn kraam”, zong charmezanger Eddy Wally in 1972. De tekst is toepasselijk op Fons Peeters (84) uit Ekeren-Leugenberg. Deze week neemt Fons in Brasschaat, Ekeren en Kapellen na 50 jaar afscheid van zijn groenten- en plantenkraam.

Fons Peeters is voor vele bezoekers van de markt en zijn tuinbouwbedrijf aan de Leugenberg in Ekeren een vertrouwd gezicht. Fons heeft het vak meegekregen van zijn ouders. Geboren net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog op 21 maart in 1940 als zoon van Jos Peeters en Leonie Janssens, werd tuinbouw hem als de paplepel ingegeven. “Vanaf mijn 14 jaar hielp ik in de zaak en trok mee naar de markten”, vertelt Fons. “Studeren is vandaag de normaalste zaak, maar in de jaren vijftig was dat niet zo.” Vader leerde Fons de knepen van het vak. Toen noemde men dat onderwijs van vader op zoon.

De plakkaat  aan de muur van het bedrijf herinnert aan de oprichting van het tuinbouwbedrijf.

Bertha Jacobs
Vader Jos en moeder Leonie hielden in 1939 het tuinbouwbedrijf en de zaadhandel Peeters-Janssens boven de doopvont. Na de oorlog concentreerden ze zich ook op de bloementeelt. Fons had ondertussen zijn toekomstige vrouw Bertha Jacobs leren kennen. Met de komst van Bertha begon het bedrijf letterlijk en figuurlijk te bloeien. In 1973 werd dochter Sandra geboren. De hoop dat zij het bedrijf later zou overnemen, werd al snel de kop ingedrukt. Al op 10 jarige leeftijd wist Sandra dat ze iets met computers wilde doen. Ze was een uitstekende studente en ging later dan ook informatica studeren aan de universiteit. Vader Jos en moeder Leonie gingen in 1973 met pensioen en namen ook afscheid van het marktleven. De vrijgekomen tijd besteedden zij aan tuinieren en aan de duivensport. Het duivenmelken zit trouwens nog steeds ingebakken in de familie.

Fons Peeters en Bertha Jacobs zetten het bedrijf verder. Op 1 januari 1976 werd de zaak omgedoopt tot ‘Tuinbouwbedrijf A. Peeters-Jacobs’. Het koppel deed belangrijke investeringen en volgde de evolutie in de sector op de voet. En dat loonde. In 1996 zette Bertha een stap terug om zich meer met het huishouden bezig te zijn. Al in 2005 wou Fons Peeters stoppen met de markten. Dat was buiten Ingrid Vandervorst gerekend, waar Fons 18 jaar lang mee samenwerkte onder de naam ‘Peeters-Vandervorst’.

De klanten vinden het jammer dat Fons de markten verlaat. “We gunnen het hem”, zei  Simonne.

Laatste markten
Sinds Ingrid haar eigen weg koos, wordt Fons geholpen door een enthousiaste Michaël (25). Maar omdat hij uiteindelijk ook kiest voor een andere job, besloot Fons na bijna 50 jaar (70 jaar inclusief de jeugdjaren) de stekker uit te trekken. “Toch wat de markten betreft”, zegt Fons. Maandag 24 juni staat Fons het laatste in Brasschaat, woensdag in Ekeren en donderdag in Kapellen. De zaak op de Leugenberg blijft draaien, enkel nog in de namiddag en op zaterdag heel de dag. Een volledig afscheid is het nog niet en daar zijn de klanten blij mee, hoewel ze Fons met zijn verse groenten op de markt zullen missen.
(mw)

De zaak aan de Leugenberg 88 blijft open.  Fons hoopt nog enkele jaren zijn klanten te kunnen bedienen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *