Feest voor twee jaar project ‘Zorgzame Buurt Molenhoek’

Leden van de stuurgroep: Veerle Nonneman, (schepen), Guido Kermans, Jan Kint (CM) Erik Jongenelen en Erik Cloots (buurtbewoners) en Luc Janssens (OLO-Rotonde

STABROEK – In oktober 2022 zette de gemeente Stabroek samen met OLO Rotonde vzw het project ‘Zorgzame Buurt Molenhoek’ op. Dit project maakt deel uit van het bredere initiatief ‘Zorgzame Buurten’, dat door het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van de Vlaamse overheid in 130 gemeenten werd gelanceerd. Het doel van deze zorgzame buurten is om mensen dichter bij elkaar te brengen, zodat buren voor elkaar kunnen zorgen, elkaar helpen en kunnen rekenen op elkaars steun. Driemaal per jaar wordt er een buurtbabbel georganiseerd.

Het project in de Molenhoekbuurt is een samenwerking tussen de gemeente Stabroek, OLO Rotonde vzw, en diverse zorgverstrekkers zoals Villa Ter Molen, Villers en WZC Aalmoezenier Cuypers. Ook leerlingen van het GO! Technisch Atheneum dragen hun steentje bij. Zij werken tijdens het vak Maatschappijleer mee aan het project, waardoor ze al op jonge leeftijd worden betrokken bij de zorg voor de gemeenschap.

Volgens Luc Janssens, projectcoördinator bij OLO Rotonde vzw, draait het project erom dat mensen opnieuw op elkaar leren rekenen en elkaar ondersteunen: “Het is belangrijk dat we het sociale netwerk in buurten versterken, zodat mensen die hulp nodig hebben niet in isolement raken.”

Na twee jaar is het tijd voor een evaluatie van het project. De balans kan opgemaakt worden en er wordt gekeken naar verdere uitbreidingsmogelijkheden. De eerste resultaten zijn alvast positief: de buurt voelt hechter aan en er is een grotere betrokkenheid onder de bewoners.

Het tweejarig bestaan van de ‘Zorgzame Buurt Molenhoek’ werd op feestelijke wijze gevierd met een XXXL Buurtbabbel. Bewoners uit de wijken rondom Molenhoek kwamen samen om te genieten van zelfgemaakte pannenkoeken, cake en broodpudding. Voor de jongste buurtbewoners waren er tal van spelletjes georganiseerd, en wie graag een rondje door de buurt wilde maken, kon een ritje in de huifkar meemaken. Het evenement bracht jong en oud samen en versterkte het gemeenschapsgevoel, een van de kernwaarden van het project.

Het succes van deze zorgzame buurt toont aan hoe belangrijk het is om op lokaal niveau initiatieven te nemen die samen zijn bevorderen.
De gemeente blijft zich inzetten om het project verder uit te breiden en meer mensen te betrekken bij dit initiatief.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *