Leerlingen van de Witte Merel doen mee aan de viering rond 80 jaar bevrijding

Guy Somers in soldatenuitrusting uit de jaren ’40 wist de kinderen te boeien.

EKEREN – Rond het thema 80 jaar Bevrijding van Ekeren werken de leerlingen van de 3de graad van basisschool De Witte Merel het hele schooljaar samen met het Vredescentrum.

De voorbije weken maakten de leerlingen van de Witte Merel zich klaar voor de viering van 80 jaar bevrijding van Ekeren. Enkele kinderen nemen deel aan de grote viering op zaterdag 5 oktober op het Canadezenplein.
Woensdagmorgen, 2 oktober, kwam Guy Somers met zijn Jeep uit 1943 de speelplaats van de school aan de Kapelsesteenweg opgereden. Guy is re-enactor en wist aan de leerlingen van de derde graad veel te vertellen over het soldatenleven tijdens Wereldoorlog II. De kinderen toonden veel belangstelling. Niet alleen de verhalen maar bijzonder de oude Jeep trok hun aandacht. Google Maps, gps, gsm, het bestond toen allemaal nog niet. Met landkaarten zochten de soldaten hun weg. “Ik heb veel bijgeleerd”, zegt Lotta (10). “Nu weet ik wat meer over de Tweede Wereldoorlog”. Samen met enkele klasgenootjes neemt ze deel aan de plechtigheid op het Canadezenplein.

Loe vindt het spannend aan het stuur van de Jeep.

Op de motorkap van de Jeep uit 1943 liggen voedselpakketten die de soldaten meekregen.

Thema’s als macht, bezetting, vluchten en communicatie tijdens de oorlog kwamen en komen de hele week lang aan bod. “Het is de bedoeling dat de leerlingen info krijgen over de oorlogen en zo nadenken over vrede, de huidige samenleving en de verschillende beweegredenen van vluchtelingen nu”, zegt juf Irina. Zaterdag 5 oktober zullen enkele kinderen namens hun school een krans neerleggen aan het monument. (mw)

Lotta (10) maakt samen met haar klasgenootjes een krans om die zaterdag neer te leggen
aan het monument.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *