Basisschool De Linde in Kalmthout aan de start van vergroening speelplaats

Vrije Basisschool De Linde ontving een cheque van € 15.000 uit handen van gedeputeerde Luk Lemmens. – Copyright: provincie Antwerpen

KALMTHOUT – Op basisschool De Linde in Kalmthout waait een frisse wind. Niet alleen is er een nieuwe directeur, er komt ook een nieuwe speelplaats. Met ‘Groene Oases’ van provincie Antwerpen zal de speelplaats worden onthard en vergroend. Gedeputeerde Luk Lemmens overhandigde een cheque van € 15.000 aan directrice Jana Goyens. De leerlingen van de eerste kleuterklas en het eerste leerjaar, de ‘libellen’ en ‘lieveheersbeestjes’, trapten het vergroeningsproject mee af.   

Basisschool De Linde in Kalmthout grenst aan een grote baan en heeft een geasfalteerde strook als speelplaats. Afgezien van slechts enkele lindebomen kan er nog veel worden vergroend op de speelplaats. Het speeltoestel is ook dringend aan vervanging toe. Hoog tijd voor een groene metamorfose, vond de nieuwe directeur Jana Goyens. Het schoolteam deed inspiratie op bij andere scholen over hoe de speelplaats er kan gaan uitzien.

Een klimaatveilige provincie
Provincie Antwerpen investeert 15.000 euro met ‘Groene Oases’. Gedeputeerde Luk Lemmens overhandigde een cheque en legt uit: Door scholen te ondersteunen bij het ontharden en vergroenen van hun speelplaatsen, werken we aan een biodiverse, klimaatveilige provincie. Basisschool De Linde is één van de 202 scholen die van hun speelplaats een ‘Groene Oase’ maken. Voor zo’n verandering is een positieve houding nodig bij het schoolteam, de ouders én leerlingen. Ik ben verheugd dat De Linde zich inzet voor een groenere provincie.” Ook burgemeester Lukas Jacobs, schepen van milieu Silke Lathouwers en schepen van onderwijs Jef Van den Bergh kwamen de vergroeningsplannen een warm hart toesteken.

Samen sterk
Basisschool De Linde verzamelde onder begeleiding van MOS Antwerpen haar wensen voor de nieuwe, groene buitenruimte. Zowel de ouders als de leerlingen van het ‘kinderparlement’ buigen zich mee over het vergroeningstraject. De wensen worden nu door Regionaal Landschap de Voorkempen omgezet in een concreet grondplan. Daarnaast begeleiden ze bij de uitvoering van de werken en geven ze advies over de planten- en bomenkeuze. Enkele ouders zullen zich mee inzetten om de vergroening waar te maken.

De speelplaats op basisschool De Linde is nog erg verhard en het speeltoestel is verouderd, maar daar verandert binnenkort wat aan. – Copyright: provincie Antwerpen

De voordelen van vergroening
Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen. Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *