Alle neuzen in dezelfde richting bij overleg wateroverlast

Op 9 september vond een tweede editie van het “Watercafé” plaats, dit keer niet met gedupeerde omwonenden en betrokkenen maar met alle instanties die zich met de problematiek en oplossingen bezighouden. Na twee kurkdroge zomers met periodes van watertekort kwam de herfst van 2023 en de kletsnatte lente van dit voorjaar.

“De overvloedige regenval en reeds hoge grondwaterstand leidde vorige winter tot een waslijst van klachten over ondergelopen kelders in Berendrecht en Zandvliet,” stelt districtsschepen Rudi Sempels (N-VA). “. Aanleiding van de problemen waren een reeks samenlopen van omstandigheden waaronder defecte pompen, hoge waterstanden in de oppervlaktewateren, opstuwing van water enz”

Het district valt op het vlak van waterhuishouding onder de bevoegdheid van verschillende diensten: Port of Antwerp/Bruges,  VMM, Waterlink, Stad Antwerpen, Aquafin, Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse Milieumaatschapij, VITO, Natuurpunt en de provincie. Een kluwen aan bevoegdheden…

“Reeds in het voorjaar werd er op initiatief van het college en de districtsadministratie overleg gepleegd met alle betrokken diensten,” aldus Sempels. “Dit leidde tot maatregelen zoals het extra ruimen van grachten, lager zetten van stuwen, stilleggen van pompen voor het opstuwen van water. Maar doordat het bleef regenen was dit lang niet voldoende. Grondwater doet er 4x langer over om te zakken dan dat het regenwater nodig heeft om in de bodem te dringen”

Na het overleg van 9 september, dat plaatsvond op initiatief  van Rudi Sempels en Carl Geeraerts, is intussen al wat huiswerk gemaakt. “Het Vlaams Instituut Voor Technologisch Onderzoek (VITO) is op vraag van het havenbedrijf een studie opgestart naar klimaat robuust waterbeheer. Op vraag van het district zal er prioriteit gegeven worden aan de opmaak van een waterplan op maat van Berendrecht-Zandvliet-Lillo,” legt Rudi Sempels uit. “Dit houdt onder meer in dat het Opstalgebied anders ingericht zal worden zodat het overtollige grondwater uit de woongebieden er geborgen kan worden. Zo moet er ook geen water meer opgestuwd worden. Verder gaan ze aan de slag met alle beschikbare data en nog te verzamelen gegevens om verschillende scenario’s uit te werken en af te toetsen aan hun haalbaarheid.”

Op de bijeenkomst, waar alle partners aanwezig waren, werd ook voorgesteld om het bestaande hemelwaterplan te actualiseren, het stoppen van opstuwen van water uit de Opstalvallei en het overtollige grondwater uit de dorpen te bufferen door middel van omleiden van grachten (Dorpsbeek) en/of verpompen.  “Dit is een duidelijke win-win situatie voor mens en natuur,” besluit Rudi.

Op korte termijn gaan alle partners hun data onderling delen en analyseren om tot een klimaat robuuste oplossing te komen. Er worden volgens het principe van voortschrijdend inzicht nieuwe scenario’s uitgewerkt en er zal regelmatig teruggekoppeld worden aan alle betrokken diensten en overheden. Het district behoudt hierin de voortrekkersrol.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *