Eeuwenoude molensteen uit Andernach siert vernieuwd Van de Weyngaertplein

De Duitse delegatie, het districtscollege en de stichters van de Vriendenkring Ekeren-Andernach

EKEREN/SINT MARIABURG – Ter gelegenheid van de 45ste verjaardag van de zusterband tussen Ekeren en de Duitse stad Andernach onthulden beide burgemeesters zaterdag samen een eeuwenoude molensteen die symbool staat voor de zusterstad. De molensteen werd geplaatst op het vernieuwde Van de Weyngaertplein in Sint-Mariaburg.

v.l.n.r. Jan Geeraerts, medestichter van de Vriendenkring, Bürgemeister Claus Peitz, Bruno Peeters, stichter van de Vriendenkring en Oberbürgemeister Christian Greiner.

Een delegatie met onder andere Oberbürgermeister Christian Greiner de Bürgermeister Claus Peitz van Andernach waren aanwezig. Bijzondere gasten waren ook de grondleggers van de vriendschapsband met de Duitse stad: oud-schepen van Ekeren Bruno Peeters en medestichter Jan Geeraerts. Districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) verwelkomde het gezelschep en benadrukte in Duits en Nederlands de bijzondere vriendschapsband tussen beide gemeenshappen. Oberbürgermeister Greiner voelde zich warm onthaald. “Het ontvangst komt uit het hart. Aan mijn zoon Leo zei ik dat we naar vrienden gaan.” 

Burgemeesters onthullen info bord.

De noordkant van het Van de Weyngaertplein werd aangelegd als woonerf met een aantal groene parkingpockets. De inritten naar de privé-garages zijn uitgevoerd in lineaire grasbetontegels voor maximale waterinfiltratie. “Op het plein zelf werden het basketveld en de petanquebanen volledig vernieuwd en verlegd. Rond de kerk kwamen nieuwe kleiklinkers en creëerden we een volwaardig kerkplein. De molensteen maakt onderdeel uit van de waterpartij die op het vernieuwde Van de Weyngaertplein werd voorzien”, zei Palinckx. “Uit de steen in basaltlava borrelt water en dat symboliseert de Rijn.” Andernach was gedurende eeuwen de belangrijkste uitvoerhaven van molenstenen uit de Eiffel en drukte zo haar stempel op de Europese pre-industriële geschiedenis.

Christian Greiner tekent het Gulden Boek.

Uitwisselen van geschenken.

Basketbal
De eerste plannen voor een verzustering ontstonden in 1971 en werden opgestart door de toenmalige Ekerse schepen Bruno Peeters (CD&V). Aanleiding was dat de Ekerse basketbalploeg sponsoring vond in het bedrijf Boullo vlakbij Andernach. Toen Ekeren kampioen speelde, werden de Oberbürgemeister en de bedrijfsleider in Ekeren ontvangen en de eerste contacten voor de latere verzustering gelegd. Toch heeft het nog tot in 1979 geduurd vooraleer de verzustering een feit was. Sindsdien reisden heel wat verenigingen, en Ekerse inwoners, over en weer.  (mw)

De onthulling van de molensteen werd besloten met een uitgebreide receptie bij Bar Mariette.

foto’s Marc Wouters


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *