Sloveense ambassadeur plant cyclamen en verrast Arboretum Kalmthout met oorkonde

Conservator-directeur van Arboretum Kalmthout Abraham Rammeloo (midden links) en de Sloveense Ambassadeur Barbara Sušnik (midden rechts) planten herfstcyclamen. Daarbij krijgen ze de hulp van Diane De Belder, dochter van Jelena (rechts), en van cyclamenliefhebber Joseph Rupreht (links), een Sloveense vriend van Jelena. Copyright: Arboretum Kalmthout

KALMTHOUT De Sloveense ambassadeur Barbara Sušnik bracht op dinsdag 24 september een bezoek aan provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout. Op dit moment kun je er genieten van bloementapijten met herfstbloeiende cyclamen, en dit dankzij oprichtster en vorige eigenaar van het Arboretum, de Sloveens-Belgische Jelena De Belder-Kovačič. Haar leven en werk werd vandaag gevierd, want de Sloveense Ambassadeur kwam cyclamen planten. Ze bekrachtigde de historische band tussen Arboretum Kalmthout en Slovenië met een officiële oorkonde.

Plantenvrouw Jelena De Belder–Kovačič, grondlegster en bezielster van Arboretum Kalmthout, had Sloveense roots en was grote fan van Cyclamen, een knolgewas met fijne bloempjes dat ze kende uit de bossen van haar geboorteland. Ze plantte er veel in de arboretumtuin. “Hoe meer cyclamen, hoe liever!”, vond ze. Ambassadeur Barbara Sušnik nam vandaag dit plantadvies ter harte en plantte tientallen nieuwe cyclamen aan in de arboretumtuin nabij de grote vijver van het arboretum.

Liefdesverhaal
Door het planten van cyclamen, zette Ambassadeur Barbara Sušnik de vriendschappelijke relatie met Arboretum Kalmthout kracht bij. Ze benadrukte in het bijzonder de erfenis van Jelena De Belder: “Ik geloof niet dat het een toeval is dat het een Sloveense was die hier zo’n prachtige natuurlijke tuin creëerde. Slovenië schenkt immers veel aandacht aan haar natuur en biodiversiteit, en de bescherming ervan. Arboretum Kalmthout werkt samen met Arboretum Volčji Potok en Tivoli Park, beide in de buurt van hoofdstad Ljubljana. Afgelopen zomer nog verbleven en werkten hier in Kalmthout twee studenten van de Universiteit van Maribor. En zo zijn er nog talloze andere voorbeelden van de veelzijdige samenwerking tussen ons.”

Hierop verraste Ambassadeur Sušnik directeur Abraham Rammeloo met een uitzonderlijke oorkonde van de Republiek Slovenië als erkenning van de waardevolle samenwerking tussen Arboretum Kalmthout en Slovenië: “Nog mooier is dat de band gebaseerd is op een liefdesverhaal tussen Jelena en Robert De Belder, maar het werd ook een liefdesverhaal tussen een arboretum en een land. Vandaag wil ik directeur Abraham Rammeloo bedanken voor het blijvend voeden en ondersteunen van deze liefde.”

Conservator-directeur van Arboretum Kalmthout Abraham Rammeloo krijgt van de Sloveense Ambassadeur Barbara Sušnik namens de Republiek Slovenië een uitzonderlijke oorkonde als erkenning van de waardevolle samenwerking tussen Arboretum Kalmthout en Slovenië. Copyright: Arboretum Kalmthout


Wandelroute langs cyclamen
Wie geen enkele van die prachtige cyclamen-bloementapijten wil missen, kan gewoon de wegwijzers volgen in de tuin. Eens cyclamen zich goed voelen op een plek, vermeerderen ze ook gemakkelijk. Dat doen ze in Arboretum Kalmthout sinds begin jaren 1970. Onder een grote appelboom, onder een haagbeuk en onder grote beuken werden de eerste cyclamen geplant. Ondertussen vinden bezoekers ze doorheen het hele arboretum. Tot en met 13 oktober loopt er een route langs de bloeiende cyclamen in het arboretum. De wandelroute eindigt op de Buitenkamer van Arboretum Kalmthout, waar je de winnaars kunt ontdekken van een tekenwedstrijd in 2023, de Cyclamen Challenge.

Info & tickets www.arboretumkalmthout.be – Elke dag open van 10 tot 17 uur. Ook op zon- en feestdagen, behalve op 25/12 en 1/1.

Contact- & bezoekadres: Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
T +32 (0)3 666 67 41

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *