District opent nieuwe stationsparking aan de Bist

De projectieleider Maarten Hofman  en ingenieur Rop Willekens  bespreken met districtsburgemeester Koen Palinckx de werkjes die nog moeten gebeuren.

EKEREN – Het district vernieuwt samen met de stad en de NMBS de stationsomgeving in Ekeren. De nieuwe stationsparking, bereikbaar langs Bist, is een deelproject hiervan en volledig ten laste van het district. De werken begonnen eind mei van dit jaar en zijn zo goed als afgerond. Kostprijs 445.000 euro.

De parking aan het de Statiestraat is een project van de NMBS. Het einde van die werkzaamheden is voorzien in de lente van 2025.

De nieuwe parking voorziet in 42 parkeerplaatsen, waarvan 4 voor personen met een handicap. Er komen nog 2 overdekte fietsenstallingen waar 50 fietsen kunnen geplaatst worden, waarvan ook 8 plaatsen voor buitenmaatse fietsen zoals bakfietsen. Later kan dit nog uitgebreid worden met een extra overkapping voor nog eens 28 fietsen.
De nieuwe parking werd maximaal waterdoorlatend aangelegd. Zo bestaan de parkeerplaatsen uit grasbetontegels en is de rijbaan tussen de parkeerplaatsen uitgevoerd in een specifieke klinker met extra brede voegen. De parkeerplaatsen voor personen met een handicap liggen het dichts bij het station en werden omwille van de toegankelijkheid uitgevoerd in klinkers.

Vlotte toegang
De parking geeft vlot toegang tot het perron richting stad. Hier is ook een klein stationspleintje voorzien, zoals er ook op andere plaatsen rond het station zullen verschijnen. Hier kan de reiziger op een betonnen bank even verpozen of op de trein wachten omringd door groen. Via de trap van de fietstunnel die nog een overkapping zal krijgen, is er snel toegang tot het andere perron. Minder mobiele treingebruikers die de trap niet kunnen nemen, raken via de fietstunnel op het andere perron. Zodoende heeft het station van Ekeren nu ook een volwaardige toegang vanuit Bist.

Later in het jaar worden op verschillende plaatsen op de parking nog 10 nieuwe bomen aangeplant.
Parkeerplaatsen voor deelwagens of laadplaatsen voor elektrische voertuigen zijn niet voorzien op de parking Bist. Binnen het totaal project zijn die immers voorzien op de vernieuwde stationsparking in de Statiestraat. Die werken zijn nog volop aan de gang en vallen onder de verantwoordelijkheid van de NMBS. (mw)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *