Het kapelletje Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee kreeg plaatsje op de Havenmarkt in Lillo

LILLO – Het iconische kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee heeft een nieuwe thuis gevonden op de Havenmarkt in Lillo. Deze verhuizing is het resultaat van zorgvuldige overwegingen en de wens om dit waardevolle stukje erfgoed te beschermen tegen mogelijke schade en vandalisme. “Uit vrees voor vandalisme of diefstal hebben we besloten het kapelletje te verplaatsen naar het centrum van Lillo,” verklaart Rudi Sempels, voorzitter van het Poldermuseum.

Op 14 september 2024 werd het gerestaureerde beeld van Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee na een grondige opknapbeurt opnieuw teruggeplaatst. De restauratie vond plaats in het atelier van Monique De Caluwé en Inne Sempels, die het kapelletje met veel zorg en vakmanschap weer in oude glorie hebben hersteld. Tot voor kort stond het beeld aan de parking van Lillo, een minder beschermde locatie waar het vatbaarder was voor vandalisme.

Monique De Caluwé mag opnieuw het Mariabeeldje in het kapelletje plaatsen

De ceremonie ter ere van de herplaatsing werd bijgewoond door onder andere de Lillose burgemeester Kris Dockx. In zijn toespraak prees hij het werk dat verricht is om het beeld in ere te herstellen. Daarnaast benadrukte hij het belang van een veiligere locatie, waar het monument beter kan worden beschermd tegen eventuele schade. Dit pleidooi leidde uiteindelijk tot de verhuizing naar de Havenmarkt, een plek met meer zicht en sociale controle.

Met deze verhuizing naar de Havenmarkt hopen de initiatiefnemers van de restauratie, De Polderse Heemkring en het Poldermuseum, dat het kapelletje nu veilig en goed zichtbaar blijft voor inwoners en bezoekers.

de paal aan de parking, waar eens het kapelletje hing

lees ook https://www.polderke.com/het-kapelletje-onze-lieve-vrouw-sterre-der-zee-waakt-over-lillo/

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *