Kantoren De Kievit biedt creatieve partners onderdak in Kalmthout

KALMTHOUT – Zo wat iedereen van Kalmthout of uit de buurt heeft wel eens gefeest in De Kievit. De architecten van studioNOORD en stabiliteitsbureau Struktureel zochten een nieuwe invulling en bouwden er moderne kantoren. De gerenoveerde villa en de nieuwe aanbouw delen ze met vijf creatieve partnerbedrijven. Het officiële openingsfeest is op 20 september.

Achter de charmante villa aan de Korte Heuvelstraat 14, op de hoek van de Duinzichtlei, stonden vele jaren twee feestzalen. De Kievit was een gekend adres voor trouwfeesten, restaurantdagen en andere festiviteiten. “In 2019 kochten studioNOORD en Struktureel de helft van het perceel en het gelijkvloers van de villa”, blikken Maarten Van Eupen, architect bij studioNOORD en Jef Van Loon, zaakvoerder van Struktureel, terug.

Van privéwoning naar nieuwbouw
“Zodra alle vergunningen in orde waren, zijn we in oktober 2020 gestart met de afbraak van de feestzalen”, vult collega-architect Filip Stevens aan. “Vroeger was ons architectenbureau gevestigd aan de Stationsstraat 197 in Essen. Toen we hier met de ruwbouw startte, verhuisden wij ons kantoor naar de privéwoning van Maarten, maar dat was geen ideale situatie.”
“Het bouwen van onze nieuwe kantoren en met binnentuin en een parking verliep redelijk vlot”, pikt Michiel Van Looveren, ook architect bij studioNOORD in. “Zo konden we in maart 2022 onze intrek nemen in de nieuwbouw. In de volgende fase namen we de tijd om het gelijkvloers van de villa heel grondig te renoveren. We lieten de bestaande villa naadloos aansluiten op onze nieuwe kantoren. Juist voor de bouwvakantie deze zomer konden we de laatste werkpuntjes in de villa afvinken.”

Struktureel
“Stabiliteitsbureau Struktureel was van bij het begin betrokken bij het hele verhaal van Kantoren de Kievit. Sinds lange tijd werkten wij voor verscheidene projecten al samen als architect en stabiliteitsingenieur, maar de uitwerking van dit gemeenschappelijk project blijft toch iets speciaals”, herinnert Jef Van Loon zich nog.

Atelier Noord mee aan boord
“We hebben hier meer dan voldoende ruimte, dus reikten wij nog een aantal partners uit ons netwerk de hand om ook naar hier te verhuizen. Zo bieden wij nu ook onderdak aan Atelier Noord, de meubelmakerij van Bram Eyckmans. Alle administratie en planning gebeurt vanuit De Kievit”, legt Maarten uit.

Meerwaarde voor Hillen +
“Voor mij klonk de vraag om mee naar hier te verhuizen als muziek in de oren”, lacht interieurarchitecte Bieke Hillen. “Mijn zaak Hillen+ zit nu ook in De Kievit. Het fijne aan deze samenwerking is dat we soms voor dezelfde opdrachtgevers werken, maar elkaar ook inspireren voor eigen projecten.”

House M
“In januari 2023 nam ik met mijn bedrijf House.M, voorlopig als laatste mijn intrek in De Kievit”, zegt Nicole Boden. “Ik adviseer en ontzorg mensen bij het aankleden van hun interieur. Met mijn jarenlange expertise in raamdecoratie en wandbekleding, sta ik graag elke klant en (interieur)architect bij vanaf de planfase tot de afwerking, met het oog op een stijlvol interieur. Zoals Bieke al aanhaalde, is het fijn om met creatieve partners in De Kievit samen te werken. Naast gezamenlijke realisaties, blijft House.M haar eigen projecten uitvoeren”, besluit Nicole Boden.

Klinken voor goede doelen
Op vrijdag 20 september organiseert De Kievit een openingsavond op uitnodiging. “We verwachten van onze genodigden geen flessen bubbels, biermanden of andere cadeaus”, geeft Maarten Van Eupen nog mee. “Wij kozen met de vijf bedrijven om ter vervanging een gift te vragen die we graag schenken aan twee lokale goede doelen. Onze keuze viel op LIFT, een nieuw initiatief voor (jong)volwassenen met autisme van Monnikenheide-Spectrum en op Fonds Het Gele Prinsesje van het UZA. Zij steunen onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen.”

In kantorencomplex De Kievit werken vandaag een twintigtal mensen, verdeeld over vijf bedrijven met elk hun eigen projecten en opdrachten. Waar mogelijk werken ze samen en doen ze beroep op elkaar expertise. De villa biedt nog plaats aan één creatieve partner die zich ook in Kalmthout wilt vestigen. Wie interesse heeft, mag contact opnemen met Kantoren De Kievit.
info@kantorendekievit.be

foto’s : Koen Fasseur.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *