De werkgroep ‘Fietsbeleid Polder en Noorderkempen’ pakt fietsknelpunten in het noordoosten van Antwerpen aan

Krachten bundelen voor meer duurzaam woon-werkverkeer werkt

HAVEN/REGIO – Antwerpse haven en mede-initiatiefnemer achter de werkgroep ‘Fietsbeleid Polder en Noorderkempen’ is bijzonder fier dat de eerste projecten intussen concreet vorm hebben gekregen. Van de lijst van 15 fietsdossiers, samen goed voor 25 kilometer fietspad en uiteenlopende oplossingen voor barrières voor fietsers, zijn enkele intussen gerealiseerd of in de uitvoeringsfase.

Zo werd het fietspad F12 langs de Ekerse Putten afgewerkt, wordt de fietsinfrastructuur op de Noordlandbrug in Zandvliet momenteel aangepakt, is er ook zicht op een snelle realisatie van de fietsinfrastructuur in de Abtsdreef in Stabroek en komen ook concrete perspectieven voor het fietsknelpunt in Leugenberg in Antwerpen. Een nieuw stuk fietspad naast de A12, dat de dorpskernen Berendrecht-Zandvliet verbindt met de toegangsweg naar de haven richting Noordlandbrug zit in de pipeline, en kan hopelijk omgezet worden in 2025.

Samenwerking tussen zowel bedrijven als overheden loont
Eind 2021 lanceerde Evonik Antwerpen het idee om vanuit de industrie de krachten te bundelen voor meer duurzaam woon-werkverkeer in de regio, met focus op de fiets. Daaruit ontstond de werkgroep ‘Fietsbeleid Polder en Noorderkempen die in oktober 2022 werd opgericht. Onder voorzitterschap van districtsschepen Sandra Suykerbuyk en met steun van het Platform Industrie van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland werd het initiatief verbreed. Daarbij sloegen de bedrijven Evonik Antwerpen en BASF, het district Berendrecht-ZandvlietLillo, de gemeenten Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Stabroek, Kapellen en de gemeente Woensdrecht (NL), Voka KvK Antwerpen-Waasland, de Provincie Antwerpen, de Stad Antwerpen, de Port of Antwerp-Bruges de handen in elkaar.

Districtsschepen Sandra Suykerbuyk blikt terug: “2 jaar geleden ondertekenden we het charter om de fiets- en verkeersveiligheid in het noordoosten van de Provincie Antwerpen aan te pakken, voor zowel de werknemers in de haven als voor de inwoners en schoolgaande kinderen rond het havengebied.  Het fietsverkeer zat en zit nog steeds in een opmars en kent ook een enorm snelle evolutie: van gewone fiets naar elektrische fiets en speed pedelec. We waren het er ook allemaal over eens dat buiten de bedrijfsmuren nog heel wat fietsknelpunten en missing links waren/zijn.  We richtten een werkgroep op over de gemeente- en zelfs landgrenzen heen.  En dat is gelukt want een jaar later mochten we met verschillende partners onze samenwerking bezegelen via het fietscharter Polder- en Noorderkempen” Met de lokale verkiezingen in het vooruitzicht is Sandra Suykerbuyk nu uittredend voorzitter. ” Ik weet heel zeker dat deze werkgroep zal blijven verder werken met alle actoren die 2 jaar geleden het charter ondertekend hebben.  Zelfs meer want Kapellen hebben we vorig jaar ook mogen verwelkomen in de werkgroep.  Met trots en fierheid maar vooral met heel veel dankbaarheid aan iedereen die zijn schouders mee onder deze werkgroep gezet heeft, kunnen we vandaag zeggen dat onze werkgroep “Fietsbeleid Polder en Noorderkempen” op 2 jaar tijd een aanzienlijke vooruitgang geboekt heeft bij de aanpak van fietsknelpunten in het noordoosten van de provincie Antwerpen”. 

Doelstelling werkgroep
 De doelstelling van de werkgroep is de realisatie van een veilige en fijnmazige fietsinfrastructuur, zowel in als buiten het havengebied. Alle partijen ondertekenden een charter en engageren zich om deel te nemen aan de werkgroep en verantwoordelijkheid op te nemen voor hun eigen grondgebied door erover te rapporteren of een project te trekken. Infrastructuurvraagstukken zijn vaak eerder complex, maar door ze samen aan te gaan vindt men de weg naar beschikbare middelen of geraakt het pijnpunt bij de juiste mensen op de agenda. De samenwerking loont, dat bewijzen de resultaten!

Ivan Pelgrims, afgevaardigd bestuurder Evonik Antwerpen: “We zijn er bij Evonik Antwerpen van overtuigd dat doordacht investeren in fietsbeleid bijdraagt aan een betere bereikbaarheid en daarmee aan de economische slagkracht van de regio, aan een verhoogde verkeersveiligheid, en een positieve impuls geeft aan het welzijn, de gezondheid én veiligheid van werknemers. We zijn fier op de eerste resultaten, die er kwamen dankzij een doorgedreven samenwerking.“

Evonik Antwerpen denkt niet alleen aan de veiligheid van haar eigen medewerkers. De vzw Polderhart, een laagdrempelig contactpunt voor mensen die in kansarmoede terechtkwamen, kreeg een schenking van fluohesjes voor kinderen. Zo dragen we als chemiebedrijf ons steentje bij om de zichtbaarheid en veiligheid van kinderen op weg naar school te verbeteren.

Voor meer info en details over de verschillende fietsinfrastructuurprojecten vanuit de werkgroep neem dan een kijkje op het webplatform van Voka www.fietsbeleidpoldernoord.be


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *