Blauwtongvirus verspreidt zich bij honderden schapen in Kalmthoutse Heide

Nadat het blauwtongvirus zich eerder verspreidde in West-Vlaanderen en Limburg heeft het virus zich nu ook gevestigd in onze regio, in de Kalmthoutse Heide. Bij schapenhouderij De Hoeder zouden de helft van de 1.200 schapen besmet zijn en zijn er al meer dan 15 schapen gestorven.

Het virus verspreidt zich zeer makkelijk en snel via knutten, een muggensoort. Zij kunnen de dieren bijten en het virus op die manier doorgeven. “Zo is een groot deel van onze kudde al besmet geraakt”, zegt Bert Plasmans van De Hoeder.

Plasmans heeft 1.200 schapen, die zich bevinden in de Kalmthoutse Heide, Het Groot Schietveld en op weides in de haven. “De helft heeft lichte tot zware symptomen. Ze kwijlen, lopen kreupel, zijn koortsig, kortademig of kunnen luchtwegeninfecties oplopen. Het is een soort griep en onze schapen zullen moeten uitzieken.”

Het virus zorgt wel voor extra werk en meer waakzaamheid. “We proberen al onze schapen die besmet zijn, zo snel mogelijk te behandelen. Daarom moeten we alle groepen op onze verschillende locaties bijna alle dagen controleren of er meer besmettingen zijn bijgekomen.”

De schapen die er het ergste aan toe zijn, worden meegenomen naar de stal om apart behandeld te worden. “Het is intensief werken, maar alleen zo kunnen we onze dieren beschermen en helpen. Dat doen we door onder meer een soort van pijnstiller te geven.”

Helaas zijn er ook al meer dan 15 schapen gestorven. “Gelukkig is dat geen groot aantal, maar de vraag is hoelang het virus zich zal blijven verspreiden.” En dat hangt vooral van de warmte af. “Die knutten die het virus verspreiden, blijven actief tot het kouder wordt. Dus ook het virus zal waarschijnlijk ook actief blijven tot november.”

En niet alleen schapen zijn slachtoffer van het virus. “Ik hoor van collega-landbouwers dat bijvoorbeeld hun koeien ook ziek zijn. Al is het daar nog niet honderd procent zeker dat het blauwtongvirus daar voor iets tussen zit.”

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *