Berendrechtse begankenis krijgt een vervolg in Maria-voettocht

de familie Pijnen uit Ossendrecht

OSSENDRECHT/BERENDRECHT – Voor de liefhebbers van de Berendrechtse Begankenis, komt met de Maria-voettocht een vervolg aan deze eeuwenoude traditie. Met het sluiten van de Ossendrechtse parochiekerk komt ook een einde aan de traditionele en historische Begankenis naar Berendrecht.

Vanaf 1747 trok nagenoeg ononderbroken, jaarlijks op 8 september, een groep mensen in devotie voor Maria, naar de kapel. Vorig jaar ondernam al een vijftal leden van de familie Pijnen uit Ossendrecht een kleine poging om hier toch een vervolg aan te geven. Op vrijdag 8 september 2023 trad initiatiefnemer Frans Pijnen, woonachtig aan de Peeberg in Ossendrecht, met een zus, een broer, een nicht en dochter, in de voetsporen van de vroegere pelgrimgangers.

Gezien de vele en enthousiaste reacties nadien, wordt de Maria-voettocht dit jaar wederom georganiseerd, op zondag 8 september, dit keer hopelijk met een mooie groep wandelaars.
Het programma voor deze dag ziet er als volgt uit:
-08.30 – 09.00 uur:  Ontvangst bij gastvrouw Sabrina van MFC De Drieschaar in Ossendrecht. Er is gelegenheid voor koffie/thee. Hierna lopen de deelnemers richting de Sint-Gertrudiskerk
-09.00 – 09.15 uur: Er is een kort bezoek aan de kapel bij de Sint-Gertrudiskerk, dat het startpunt van deze tocht zal zijn. 09.15 uur: Het vertrek staat gepland, waarna de Maria-voettocht wordt vervolgd langs de Aanwas, Langeweg, Hollandseweg, Antwerpsebaan, Steenovenstraat en Kapelstraat.
-10.45 uur: Rond dit tijdstip komt men aan bij de kapel in Berendrecht waar een bezoek zal plaatsvinden. Toiletgebruik is hierbij mogelijk bij Berta Dierikx, Kapelstraat 15. U kunt hier uw zelf meegebrachte drinken en tussendoortje nuttigen.11.15 uur.


Er wordt terug gewandeld naar Ossendrecht via Steenovenstraat, Ruige Heide, Kalmthoutsebaan, Weeltjens, Padje van Janus van Sjefkes, Hageland, Leemberg, Kerkepad, De Looijen en De Ploeg. De tocht eindigt rond 12.30/12.45 uur in De Drieschaar. Hier is gelegenheid tot koffie/thee en ook het gebruik van een lunch. U bepaalt zelf om al dan niet te blijven, dit staat iedereen vrij.

Deelname: wandelaars dienen zich vooraf aan te melden bij Frans of Fons Pijnen. Dit kan via e-mail f.pijnen@hotmail.com of fonspijnen@gmail.com.. Deelname is overigens geheel gratis en op eigen risico. Gebruikte consumpties/lunch zijn voor eigen rekening. Neem wel uw ID-kaart of paspoort mee. Voor eventuele vragen en/of informatie belt u: 06-46706999 (Fons)De organisatie van de Maria-voettocht wil graag meegeven dat het iedereen vrij staat om mee te wandelen.

De tocht is ongeveer 1,5 uur heen en 1,5 uur terug. De betekenis die u aan de voettocht geeft, bepaalt u zelf, dit hoeft dus niet-religieus te zijn. De intentie is het saamhorigheidsgevoel.

Graag treffen wij U op zondag 8 september rond 8.30 uur in MFD De Drieschaar, De Ploeg 11 in Ossendrecht

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *