48e Scheldewijding en Doelse Feesten op zondag 18 augustus

DOEL – Op zondag 18 augustus gaat in Doel de 48e Scheldewijding door. Vanaf 10u ’s morgens tot ’s avonds laat vinden tal van activiteiten plaats met als hoogtepunt de eigenlijke Scheldewijding om 15u. 

In het centrum van het dorp vindt een grote rommel en brocantemarkt plaats, feestmarkt op de Engelse Steenweg. Oude ambachtenmarkt en demonstraties in de Hooghuisstraat. Smeden – kunstsmid en hoefsmid aan het werk ter hoogte van de kerk. Schapendrijven met honden rechtover het klooster. Ook het ridderkamp met de ridders van Pendragon bevindt zich rechtover het klooster van Doel. Er zijn activiteiten aan de molen, ter hoogte van de kade en aan het Hoog Huis en het tegenoverliggende onderzoeksstation van Doelland.

Scheldewijdingsmis, stoet en Scheldewijding
Om 14u vindt de Scheldewijdingsmis plaats in de kerk van Doel, opgeluisterd door het Sint-Gregoriuskoor van Kieldrecht met celebrant E.H. Patrick De Baets. 14u45 vertrekt aan de kerk van Doel de stoet naar de Schelde voorafgegaan door de volksmuzikantenfanfare. Aansluitend: traditionele Scheldewijding aan de getijdenhaven.

Rondleidingen & info
Om 11 u start aan de kerk van Doel een muzikale erfgoedwandeling met als gids Johan De Vriendt (auteur Heimweeën). Aankomst Doolen om 12u30.
Om 14u start op initiatief van Grenslandpark Groot-Saeftinghe een gegidste rondleiding aan de Molen van Doel.
In de kerk van Doel worden rondleidingen gegeven door oud-bewoonster Simonne Gillis.

Shantykoor Blankenberge
Het repertoire van het shantykoor bestaat uit “shanties”, dat zijn werkliederen die vroeger werden gezongen aan boord van de zeilschepen. Het koor zingt ook Vlaamse zeemansliederen, die handelen over het harde leven aan boord van de roemruchte ijslandvaarders op kabeljauwvangst. Alle koorleden zijn uitgedost in zeemansplunje typisch voor het vissersvolk aan de Vlaamse kust en worden gedirigeerd door van een vrouwelijke dirigente. Het Shantykoor Blankenbergeomvat 35 koorleden en treedt op tijdens de eigenlijke Scheldewijding aan de kade van Doel om 15u. Daarna om 16.15u op De Doolen.

Tentoonstelling en Urban Sketchers in en om Atelier De Nijs (Pastorijstraat)
Vladimir Tchervonisjenko is een Kempisch kunstenaar met roots in Oekraïne. Fantasy is een belangrijk element. Elk schilderij is een magische ervaring die meteen een lach op je gezicht tovert. Verder is deze kunstenaar gespecialiseerd in muurschilderingen en workshops.

Arwen Herygers is een kunstenares uit Boortmeerbeek. Haar kunstwerken weerspiegelen een fascinatie voor El Día de los Muertos (Mexico) en graffiti. Haar studies Conservatie-Restauratie inspireerden tot nieuwe opvattingen omtrent erfgoed. Verder experimenteert ze met de portrettering van dieren.

Tolerant en Erfgoedschip De Walvisch
De scheepsbouwers achter vzw Tolerant bouwen al 25 jaar historische schepen op de scheepswerf in Rupelmonde. Dit jaar komen ze met de historische botter ‘Walvisch’ naar de Scheldewijding in Doel.
Het botterjacht Walvisch werd ontworpen door de bekende Antwerpse ontwerper Fritz Mulder naar het voorbeeld van de typische vissersschepen van de Zuiderzee, die vanwege hun snelheid en zeewaardigheid ook frequent op de Zeeuwse wateren en de Schelde te zien waren (bestond zelfs een specifieke Baasroodse Botter). De Walvisch werd in 1942 in Boom gebouwd voor de familie Permeke en kreeg na de Tweede Wereldoorlog Antwerpen als thuishaven. De ‘Walvisch’ is één van de superjachten van de jaren ’40. Een ‘platbodem’ heeft – de naam zegt het – een platte onderkant en weinig diepgang, ideaal om op de Schelde met opzet op een zandbank te stranden en bij laag water ‘droog te vallen’. De huidige eigenaar kon het schip in Nederland kopen en naar Antwerpen terug brengen, momenteel loopt de procedure om het in Vlaanderen als varend erfgoed te beschermen.

MuziekEr is muziek op diverse locaties met het 30 koppige Shantykoor uit Blankenberge, marktzanger Den Tjoolder, de volksmuzikantenfanfare en het dweilorkest Sjores uit Hulst.’s Avonds speelt op Op De Doolen Kolonel Djafaar, een instrumentale band die etno-jazz brengt en een stevige live-reputatie heeft opgebouwd en verder, ook op De Doolen, de ietwat prettig gestoorde folkrock piraten Bear Band.

Optredens De Doolen: 14u – Sjores; 14u45- PA Beerbeard; 15u30-16u – Volksmuzikanten; 16u15-16u45 – Shanty; 16u45-1715 – Sjories; 17u30 – Beerbeard; 19u Kolonel – Djafaar (of vroeger)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *