Sint-Lambertusdrèpke tijdens de Nacht van de Kerken in Ekeren

Bert Van  den Bossche (rechts) van de Parochiefederatie en Guido Staes van de kerkraad met het Sint-Lambertusdrèpke.

Ekeren – De dertiende editie van de Nacht van de Kerken vindt plaats op zaterdag 10 augustus tussen 19 en 23 u. Een groot aantal Antwerpse kerken, waaronder de Sint-Lambertuskerk in Ekeren-centrum en de Sint-Laurentiuskerk op Schoonbroek houden hun deuren geopend voor bezoekers. Dit jaar is het thema Het begon aan de Schelde, verwijzend naar de stichtingsdata van de diverse kerkgebouwen.
 
“Het toeval wil dat het naamfeest van de patroonheilige van de kerk van Ekeren-Schoonbroek, Heilige Laurentius, gevierd wordt op 10 augustus. Het is dus een uitgelezen dag om de kerkdeuren open te zetten”, zegt Bert Van den Bossche van de Parochiefederatie Ekeren.
“Het Bremser orgel in de kerk van Schoonbroek is een beschermd historisch instrument gebouwd in 1675 voor de Nazareth abdij in Lier van de zusters Cisterciënzers. Vanwege de Franse Revolutie werd in 1803 het orgel verkocht aan de kerkraad van de Sint- Laurentiuskerk in Wilmarsdonk. Later, na de afbraak van de kerk in 1965 is het orgel naar onze St.-Laurentiuskerk op Schoonbroek gekomen waar het na een grondige restauratie in februari 2020 een feestelijk inspeelconcert mocht beleven.” Ook tijdens deze opendeurnacht zal de titelvoerende organist het orgel bespelen.

De iconostase in de Sint-Laurentiuskerk van Schoonbroek.

Sinds januari 2024 is ook de Orthodoxe Geloofsgemeenschap Heilige Laurentius welkom in de kerk. Op zondagmorgen komen zij wekelijks samen voor een zondagsdienst en maandelijks op zaterdag voor een vesperdienst. De permanent opgestelde Iconostase staat vooraan links in de kerk. Specifieke elementen uit het patrimonium die verwijzen naar de patroonheilige zullen die nacht tentoon gesteld worden.
 
De Ekerse centrumkerk Sint-Lambertus is doorlopend open. Er zijn gegidste rondleidingen om 19, 20 en 21u. Er zijn brochures over het kerkgebouw beschikbaar. “Om het geheel een feestelijk tintje te geven, trakteren we de bezoekers zolang de voorraad strekt, met het Sint-Lambertusdrèpke en Lambertuswhisky”, zegt Bert. Het Sint-Lambertusdrèpke is de huisjenever van het Nationaal Jenevermusem in Hasselt. Het Hasseltse geneverke herinnert aan het feest van de heilige Lambertus op 17 september. Tot eind vorige eeuw was het een familiegewoonte om op die dag een eigen kruidendrank aan te bieden. Met zijn kruidenmening behoort de drank tot de beroemde reeks van Kempense elixirs. Het Sint-Lambertusdrèpke wordt exclusief voor het Nationaal Jenevermuziek geproduceerd. De deelname aan de Nacht van de Kerken is gratis. (mw)

Info op https://topa.be/nacht-van-de-kerken/2024-2/

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder