Kapelse inzameling voor Oekraïne

KAPELLEN – De voorbije 2 weken werd in Kapellen al heel wat medicatie en medische- en andere materialen ingezameld voor Oekraïne. De inzamelingsactie van enkele vrijwilligers in de Sint-Jacobuskerk loopt morgen, donderdag 10 maart, ten einde. De gemeente Kapellen wil de initiatiefnemers van die actie Samen voor Oekraïne trouwens hartelijk bedanken voor hun onbaatzuchtige inzet.

In overleg en op hun uitdrukkelijk verzoek neemt de gemeente Kapellen de inzameling van hulpgoederen vanaf maandag 14 maart op zich (zie verder). De gemeente nam in dat kader ook contact op met de ereconsul van Oekraïne, toevallig een Kapellenaar. Hij wist te vertellen dat het verkeer aan de grenzen van Oekraïne stropt doordat er massaal hulpgoederen worden gebracht. Daarom wordt voorlopig uitsluitend medisch materiaal toegelaten ín Oekraïne.

doneren
Bij voorkeur wordt er trouwens geld gestort, om ter plaatse medicijnen, sim-kaarten, voedsel en water aan te kopen. Een financiële gift overmaken voor de actie Oekraïne 12-12 van het Consortium 12-12 (van 7 humanitaire organisaties) kan via het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212. Meer info vind je op de website van het Consortium 12-12. Je kan storten op het rekeningnummer BE70 0013 2354 8125 van de gemeente Kapellen. Het geld dat daar toekomt, wordt gebruikt om het transport van hulpgoederen naar Oekraïne te cofinancieren.

inzameling
De Kapelse inzameling vervolgt op deze momenten in Sporthal Centrum, C. Pallemansstraat 84:

-maandag 14 maart van 9.00-12.00 uur
-maandag 14 maart van 17.00-19.00 uur
-woensdag 16 maart van 9.00-12.00 uur
-vrijdag 18 maart van 9.00-12.00 uur.

Of er op latere tijdstippen nog wordt ingezameld, wordt later gecommuniceerd.

wat kan je brengen?

Let op! Verpakkingen mogen nog niet geopend zijn. Medicatie mag ook niet binnen de eerste zes maanden vervallen. De vervaldatum moet duidelijk leesbaar zijn.

medicijnen, zoals pijnstillers, antibiotica en ontstekingsremmers (ook als zalf),wondzorgmateriaal, zoals verbanden (steriel (gaas)verband, hemostatisch verband, compressieverband, thoracaal verband, niet-steriel verband), tourniquets, ontsmettingsmiddelen (ontsmettingsalcohol, iso-Betadine, Hibitane, …), middelen om het bloeden te stoppen, hechtpleisters en hydrogel. EHBO-koffertjes/-pakketten (NAVO-standaard) andere medische benodigdheden, zoals spuiten, oxymeters, thermometers, niet-steriele medische handschoenen (L of XL), thermodekens, schorten, nasopharyngeale tubes, nekbraces en scharen om kledij en schoenen te knippen. Billenzalf (bv. Dermocrem), pampers, vochtige doekjes, melkpoeder, babyvoeding in potjes, (basis)hygiëne: shampoo, tandpasta, … Andere (dan bovenstaande) producten worden niét ingezameld (en dus niet aangenomen).

Na sortering en verpakking van alle goederen worden ze naar Oekraïne gebracht via de Cuba Natie in Stabroek en het initiatief van Tom Van Goey.

crisisopvang
Verder concentreert de gemeente zich op het oplijsten en activeren van crisisopvangplaatsen in Kapellen, waar nodig wordt ook gefaciliteerd. Meer info over de crisisopvang vind je onder meer hier.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *