10de Gulden Garve voor heemkundige Eduard Mous

STABROEK – Op vrijdag 28 juni  werd opnieuw de prestigieuze Gulden Garve uitgereikt. Deze prijs, die door de gemeente wordt toegekend, is bedoeld om inwoners of organisaties te eren die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor de gemeenschap. De uitreiking vond plaats in het gemeentehuis.

Ward met kleindochter Marie, dochter Veerle en schoondochter Wendy. Zijn zoon Koen kon niet aanwezig zijn, hij was zijn dochter Lise gaan af halen die studeert in Wenen.

Dit jaar viel de eer de beurt aan Eduard Mous. Eduard (89)  is  zonder twijfel een sleutelfiguur in de wereld van de heemkunde. Hij richtte 25 jaar geleden Heemkring Molengalm op.  Zijn toewijding heeft een onschatbare bijdrage geleverd aan het behoud en de documentatie van de lokale geschiedenis.  Hij leverde door de jaren heen talloze bijdragen aan de heemkring. Ward maakte meerdere speciale edities over de lokale geschiedenis van de gemeente Stabroek. Daarnaast was Ward een uitstekende gids die telkens de wandelaars wist te verbazen met uitzonderlijke weetjes van Stabroek.  Jarenlang zat hij trouw op post in de barak van Stabroek Zingt waar hij de kassa deed.   
“We mogen Ward wel een wandelende, lopende encyclopedie van Stabroek noemen. We zijn benieuwd naar het werk dat nog gaat komen”, zegt burgemeester Rik Frans.

Ward kan uren vertellen over de rijke geschiedenis van Stabroek

Gulden Garve
De Gulden Garve is een symbool van erkenning, en verwijst naar de rijke landbouwgeschiedenis van Stabroek. “De naam ‘Garve’ betekent een bundel graanhalmen, wat de verbondenheid van de regio benadrukt” zegt Ward die de naam van de trofee bedacht. Het is een hele eer om deze trofee te krijgen. Een teken dat mijn inzet voor de geschiedenis van Stabroek wordt gewaardeerd. Ik kan niet zonder Stabroek, mijn hart ligt voor eeuwig in deze gemeente. De pil tegen de eenzaamheid is de heemkunde”, zegt een emotionele Ward.

Het nieuwe ontwerp van de Gulden Garve, waarvan de naam destijds bedacht werd door Ward Mous

De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 2008 aan de muziekgroep Fixkes en is sindsdien een  traditie geworden. De eregalerij van de Gulden Garve bestaat verder uit Restaurant De Koopvaardij met chef-kok Tim Meuleneire (2010); voetballer Thomas Vermaelen (2011); muzikant Zjuul Krapuul (2012); wereldkampioen freestyle windsurfen Dieter Van der Eyken (2015); pleegouder Rosette Liekens (2016); Frans De Schutter voorzitter ganzenrijders Stabroek en het Polderverbond (2022); Helena Van Looveren en Bart Lietaer, uitgevers van magazine De Polder voor 70 jaar nieuws uit de Antwerpse Polders (2022); Tom Callens, stichter en zaakvoerder Stafort BVBA, 25 jaar Stafort outdoor events (2022); Eduard Mous, heemkundige en stichter van Heemkring Molengalm (2024)

De gemeente hoopt met de uitreiking van de Gulden Garve de inwoners te inspireren om zich in te zetten voor de gemeenschap.

Meer over het werk en leven van Ward kan je lezen in ons magazine dd. 12 juli as.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

3 reacties

  1. Dikke proficiat aan de pionier van heemkring Molengalm, dank zij Ward kan onze heemkring dit jaar 25 kaarsjes uitblazen!

  2. Zo…… zo……. Eduard ( Ward). Ik heb nooit Tante Trien persoonlijk gekend. Wel heel goed mijn opa Jozef een broer van (Tante Trien). Er zit toch duidelijk een v Wesenbeeck tak in de Ward. Ook mijn moeder is duidelijk uit de Fam. Mijn moeder is een volle nicht van Ward. Proficiat Ward. Gr, Alfonsine Dochter van Maria v Wesenbeeck. 👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *